Sí? Segur? Una escola ha de tenir un canal a Facebook o a Instagram? Aquest és un dels debats més interessants que s’han generat en els últims anys, arran de l’èxit de les xarxes socials a nivell personal i també d’empreses i institucions. I des de Crea Escola considerem que sí, que un centre educatiu ha d’estar present a les xarxes més conegudes. Però no tot s’hi val. Apostem per una presència adequada, basada en el respecte, l’ètica i amb un únic objectiu: obrir portes i finestres i mostrar tot el que es fa a l’escola.

Enrere han quedat els temps en què un centre educatiu era un espai tancat. Ara les aules han obert les portes de les seves aules, i no només als pares i mares, sinó també al barri i al municipi on l’escola està ubicada, als veïns… I un mètode excepcional per incrementar aquesta transparència és l’ús de les xarxes socials: tot compartint informació, imatges i, en resum, el dia a dia de l’escola.

D’aquesta manera, els pares i mares sabran de primera mà tot el que fan els seus fills i, alhora, serà un aparador excepcional per mostrar com es treballa a l’escola i aconseguir nous alumnes. Al voltant de cada canal es crearà una gran comunitat de seguidors del centre que podran interaccionar entre ells i amb el propi centre: alumnes, pares i mares, exalumnes, professors i personal docent, simpatitzants, veïns…

El principal problema, però, el trobem a l’hora de respectar la privacitat, considerant, a més, que en la majoria de casos es treballa amb menors. Per aquest motiu, des de Crea Escola insistim en deixar la gestió dels canals a les xarxes socials en mans de professionals experts, coneixedors del funcionament d’un centre i respectuosos en l’ús i en el tractament d’aquesta informació. A més, els pares dels alumnes són els que decideixen en última instància si el seu fill ha d’aparèixer o no a Internet, una decisió que es respectarà sense excepcions i que, d’altra banda, no suposa cap inconvenient per dotar a l’escola d’una bona presència a les xarxes socials.